maandag 14 juni 2010

Meer bezienswaardigheden op Sumatra

Noord-Sumatra staat bekend om zijn prachtige natuur, zoals Berastagi stad met prachtige panorama's, watervallen zoals bij Sibolangit en Sipiso-piso, het Toba-meer met het daarin gelegen Samosir eiland.
Voor de Noord-Sumatraanse fauna zijn specifiek, de orang-oetans in Bohorok of Mount Leuser National Park,
 waar ook de Sumatraanse tijger  en de Sumatraanse Neushoorn (met zijn opvallende beharing) te zien zijn. Overigens zijn deze laatste twee diersoorten voornamelijk in het Kerinci National Park (west/zuid Sumatra)  te vinden.
Bukit Lawang
Zo'n drie uur reizen (96 km) van Medan (aan beide kanten van de grens tussen Atjeh en Noord-Sumatra) ligt het bekende nationale park Gunung Leuser. Het Leuser Nationaal Park heeft een oppervlakte van 9000 vierkante kilometer en vormt het hart van het Sumatraanse regenwoud en de thuisplaats van uiteenlopende en exotische soorten  van flora en fauna. Het is een van de meest bedreigde ecosysteem in de wereld. Het gebied heeft dichte wouden, heldere rivieren en diverse wild levende dieren, met name de orang-oetans. Hier is, naast Zuid-Kalimantan (het Indonesische gedeelte van Borneo) een van de oorspronkelijke habitats van de orang-oetans.

In Indonesië zijn er vier opvangcentra op Kalimantan en één op Sumatra. Het opvangcentrum in het Gunung Leuser National Park, heet Bohorok. Het centrum verzorgt de revalidatie van orang-oetans die als huisdieren jarenlang zijn getraumatiseerd.
Wild-Water Rafting
Noord-Sumatra met name dichter bij de bergen heeft vele prachtige rivieren met helder en snel stromende water. En als je toch in de buurt van Bahorok bent moet je zeker ‘raften’ over de Wampu rivier.

Het startpunt is Mariki, voor een rafting trip met veel klasse 2 “versnellingen”. Je wordt begeleid door lokale gidsen. De reis duurt ongeveer 4 uur waarbij je zult genieten van de prachtige natuur, varend op een brede jungle rivier in het midden van het ongerepte indrukwekkende regenwoud. Alles om je heen kunt zien en horen de tropische fauna. Halverwege wordt een stop gemaakt bij een waterval waar je een frisse douche kunt nemen en lunch in de open lucht. Na de lunch ga je verder met het wildwatervaren.
Een andere rivier waar je wildwatervaren kunt beoefenen is de Sungai Alas.
Berastagi Hooglanden
De stad Berastagi ligt 1300 meter boven de zeespiegel met zijn aangename temperatuur kent prachtige panorama’s en spannende tochten naar de Mount Sibayak Sinabung.
                                              berg Sibayak                                  Het schip "Sibajak" waarmee ik in 1951 uit Indië kwam
Berastagi is uitgegroeid tot een weekend bestemming voor de inwoner van Medan stad dat op 70 km afstand ligt. Tevens is het de hoofdstad van de Karo Batak stammen. Voor buitenlandse bezoekers is Berastagi en haar omgeving daarom een unieke plek om de traditionele Batak-dorpen en de watervallen van Sibolangit te bezoeken.
Onderweg naar Tobameer
Onderweg in het gerestaureerd traditioneel dorp Pematang Purba, kom je de erfenis van de Simalungun koningen tegen.

Een lang houten paleis met vele kamers. Naar het schijnt is dit niet een echt paleis, maar een huis waar de soms meer dan 100 vrouwen van de koning verbleven. Op de hoek van het huis zijn, in chronologische volgorde, de namen van elke koning tussen 1886 tot het einde van de 20e eeuw uitgehakt.
Dicht bij de stad Parapat, aan de Noord-grens van het Tobameer ligt de prachtige Sipiso-piso waterval, waar het water zo van 120 meter in het Tobameer duikt.
 Plantages
We komen ook door het interessante gebied van de plantages. Sinds de kolonisatie is Noord-Sumatra een paradijs van grote plantages. Nederlandse ondernemingen begonnen met plantages voor de tabaksteelt. Later niet alleen tabak maar ook peper, rubber, cacao, koffie, palmolie, thee, en mijnbouw. Deze ondernemingen ontwikkelden zich tussen 1865 tot 1900. Als het even mogelijk is moet je de gelegenheid nemen om een dergelijke plantage te bezoeken en het ontginnings/bereidingsproces te bekijken.
 Met Erna in ons midden moet dat (zeker bij de palmolie produktie) geen probleem zijn.
 


Geniet onderweg van de heerlijke vruchten. Met name de ananas; persoonlijk heb ik de lekkerste ooit, daar gegeten.
Tobameer/Parapat/Samosir eiland
Het Tobameer en Samosir eiland bieden een adembenemend uitzicht op de aardse schoonheid.  Volgens zeggen  is dit  meer van 25 bij 5 kilometer, een overblijfsel  van een super vulkaanuitbarsting 64 000 jaar.
Met zijn legendes en geschiedenis over de Toba Batakkers is het de schatkamer van Noord Suamtra voor die etnische groep.


Vanuit het hotel op Samosir eiland kun je per motorboot diverse Batak-dorpjes bezoeken. Waaronder Ambartita waar de stenen stoelen en de uitvoering van Koning Siallagan te zien zijn. Of het dorp Tomok met de Oude grafsteen van koning Sidabutar.
                                                                Tomok                                                   Ambartita
Hier op Samosir Island vindt je ontzettend veel souvenirwinkels waar Oud-Bataks handwerk en snuisterijen voor een voordelige prijs te koop zijn. Maar het is wel ‘spitsroede lopen’.
Parapat is de hoofdstad van het oude Toba Batak koninkrijk.

Paatje Papaya

Geen opmerkingen:

Een reactie posten