maandag 14 juni 2010

Let's Party met de muziek van Frank

Later op de avond zal de bruidegom na al de traditionele gedoe zeker uit zijn dak gaan met de muziek die hem beter ligt.
De country muziek en dans is aangepast naar Djawa Country:

En voor zijn Indische dansvrienden natuurlijk de 'Poco Poco' (oorspronkelijk uit de Molukken).




Bij de papua-vrienden heet een dergelijke dans de Sajojo:

En natuurlijk wordt er weer heerlijk gegeten. Selamat Makan luitjes.

 Dit was voorlopig de laatste editie voordat ik vertrek. Nog een klein nachtje slapen.

Meer bezienswaardigheden op Sumatra

Noord-Sumatra staat bekend om zijn prachtige natuur, zoals Berastagi stad met prachtige panorama's, watervallen zoals bij Sibolangit en Sipiso-piso, het Toba-meer met het daarin gelegen Samosir eiland.
Voor de Noord-Sumatraanse fauna zijn specifiek, de orang-oetans in Bohorok of Mount Leuser National Park,
 waar ook de Sumatraanse tijger  en de Sumatraanse Neushoorn (met zijn opvallende beharing) te zien zijn. Overigens zijn deze laatste twee diersoorten voornamelijk in het Kerinci National Park (west/zuid Sumatra)  te vinden.
Bukit Lawang
Zo'n drie uur reizen (96 km) van Medan (aan beide kanten van de grens tussen Atjeh en Noord-Sumatra) ligt het bekende nationale park Gunung Leuser. Het Leuser Nationaal Park heeft een oppervlakte van 9000 vierkante kilometer en vormt het hart van het Sumatraanse regenwoud en de thuisplaats van uiteenlopende en exotische soorten  van flora en fauna. Het is een van de meest bedreigde ecosysteem in de wereld. Het gebied heeft dichte wouden, heldere rivieren en diverse wild levende dieren, met name de orang-oetans. Hier is, naast Zuid-Kalimantan (het Indonesische gedeelte van Borneo) een van de oorspronkelijke habitats van de orang-oetans.

In Indonesië zijn er vier opvangcentra op Kalimantan en één op Sumatra. Het opvangcentrum in het Gunung Leuser National Park, heet Bohorok. Het centrum verzorgt de revalidatie van orang-oetans die als huisdieren jarenlang zijn getraumatiseerd.
Wild-Water Rafting
Noord-Sumatra met name dichter bij de bergen heeft vele prachtige rivieren met helder en snel stromende water. En als je toch in de buurt van Bahorok bent moet je zeker ‘raften’ over de Wampu rivier.

Het startpunt is Mariki, voor een rafting trip met veel klasse 2 “versnellingen”. Je wordt begeleid door lokale gidsen. De reis duurt ongeveer 4 uur waarbij je zult genieten van de prachtige natuur, varend op een brede jungle rivier in het midden van het ongerepte indrukwekkende regenwoud. Alles om je heen kunt zien en horen de tropische fauna. Halverwege wordt een stop gemaakt bij een waterval waar je een frisse douche kunt nemen en lunch in de open lucht. Na de lunch ga je verder met het wildwatervaren.
Een andere rivier waar je wildwatervaren kunt beoefenen is de Sungai Alas.
Berastagi Hooglanden
De stad Berastagi ligt 1300 meter boven de zeespiegel met zijn aangename temperatuur kent prachtige panorama’s en spannende tochten naar de Mount Sibayak Sinabung.
                                              berg Sibayak                                  Het schip "Sibajak" waarmee ik in 1951 uit Indië kwam
Berastagi is uitgegroeid tot een weekend bestemming voor de inwoner van Medan stad dat op 70 km afstand ligt. Tevens is het de hoofdstad van de Karo Batak stammen. Voor buitenlandse bezoekers is Berastagi en haar omgeving daarom een unieke plek om de traditionele Batak-dorpen en de watervallen van Sibolangit te bezoeken.
Onderweg naar Tobameer
Onderweg in het gerestaureerd traditioneel dorp Pematang Purba, kom je de erfenis van de Simalungun koningen tegen.

Een lang houten paleis met vele kamers. Naar het schijnt is dit niet een echt paleis, maar een huis waar de soms meer dan 100 vrouwen van de koning verbleven. Op de hoek van het huis zijn, in chronologische volgorde, de namen van elke koning tussen 1886 tot het einde van de 20e eeuw uitgehakt.
Dicht bij de stad Parapat, aan de Noord-grens van het Tobameer ligt de prachtige Sipiso-piso waterval, waar het water zo van 120 meter in het Tobameer duikt.
 Plantages
We komen ook door het interessante gebied van de plantages. Sinds de kolonisatie is Noord-Sumatra een paradijs van grote plantages. Nederlandse ondernemingen begonnen met plantages voor de tabaksteelt. Later niet alleen tabak maar ook peper, rubber, cacao, koffie, palmolie, thee, en mijnbouw. Deze ondernemingen ontwikkelden zich tussen 1865 tot 1900. Als het even mogelijk is moet je de gelegenheid nemen om een dergelijke plantage te bezoeken en het ontginnings/bereidingsproces te bekijken.
 Met Erna in ons midden moet dat (zeker bij de palmolie produktie) geen probleem zijn.
 


Geniet onderweg van de heerlijke vruchten. Met name de ananas; persoonlijk heb ik de lekkerste ooit, daar gegeten.
Tobameer/Parapat/Samosir eiland
Het Tobameer en Samosir eiland bieden een adembenemend uitzicht op de aardse schoonheid.  Volgens zeggen  is dit  meer van 25 bij 5 kilometer, een overblijfsel  van een super vulkaanuitbarsting 64 000 jaar.
Met zijn legendes en geschiedenis over de Toba Batakkers is het de schatkamer van Noord Suamtra voor die etnische groep.


Vanuit het hotel op Samosir eiland kun je per motorboot diverse Batak-dorpjes bezoeken. Waaronder Ambartita waar de stenen stoelen en de uitvoering van Koning Siallagan te zien zijn. Of het dorp Tomok met de Oude grafsteen van koning Sidabutar.
                                                                Tomok                                                   Ambartita
Hier op Samosir Island vindt je ontzettend veel souvenirwinkels waar Oud-Bataks handwerk en snuisterijen voor een voordelige prijs te koop zijn. Maar het is wel ‘spitsroede lopen’.
Parapat is de hoofdstad van het oude Toba Batak koninkrijk.

Paatje Papaya

woensdag 9 juni 2010

Vermoedelijke bruiloftceremonie

Ik weet het niet zeker, maar gezien de oorspronkelijke afkomst van Erna uit Cilapcap (West-Java) zou het wel eens een Soedanese bruiloft worden. Hier een korte beschrijving van de traditionele ceremonie.
Soendanese Bruiloft
De “Siraman”: Dit is een ceremonieel bad. Dit ritueel is bedoeld om het lichaam en de ziel van het bruidspaar te reinigen.

Naast het bruidspaar moeten ook de ouders, de naaste familieleden en oudere vrouwen die daartoe zijn geselecteerd vanwege hun goede moreel gedrag dit ritueel bad ondergaan. De Siraman ceremonie vindt gewoonlijk plaats een dag voorafgaand aan de Ijab (religieuze ceremonie) en andere traditionele ceremonies.
“Akad Nikah”: Het afleggen van de huwelijkse voorwaarden is het belangrijkste gedeelte van de huwelijksceremonie, want dit is een overeenkomst tussen de bruidegom en de ouders van de bruid en een overeenkomst tussen de bruidegom en God. Tijdens de ceremonie zijn de bruid en bruidegom naast elkaar gezeten met een Selendang of sluier over hun hoofd. Twee mensen, maar met één geest.
Deze ceremonie vindt gewoonlijk plaats in het huis van de bruid of in de moskee.
Het bruiloftsgezelschap wordt verwelkomd met de Umbul-Umbul (een soort binnenkomstdans) bij het  huis waar het feest zal plaatsvinden.

Een aantal symbolieken die bij de ceremonie voorkomen:
Harupat: 7 miniatuur bezemstelen worden verbrand en weggegooid symbool voor het zich ontdoen van slechte gewoonten.
Ajug:  Zeven kaarsen, vertegenwoordigt de richting die het paar zou moeten volgen om een gelukkig huwelijksleven te waarborgen.
Elekon: Holle bamboe, dat symboliseert de leegte die is gebroken.
Kendi: Een aarden kruik gevuld met water, dat staat voor vrede.
De bruid en de bruidegom zitten onder een parasol met het gezicht naar de ingang van het huis. Daarna wordt het paar overgoten met:
Kurkuma rijst: Rijst is een teken van welvaart en geel staat voor eeuwige liefde.
Munten: Om herinneren van het paar om hun rijkdom te delen met de minder bedeelden.
Snoep: Geeft zoetheid en geur tijdens hun huwelijk.
Een betelnoot wordt in de buurt van het paar geplaatst dat doet er aan herinneren dat de verschillende gebruiken hun harmonieuze huwelijk niet bederven.
Nincak Endog. De bruidegom breekt een ei met zijn rechter voet. Het doorbreken van het ei is een symbool dat de man aan de vrouw een kind zal schenken om de familie generatie voort te zetten. Nadat het ei is gebroken, wast de bruid de voet van de bruidegom met het water uit de kendi. Dan gooit de bruid de kendi om het te breken.

Huap Lingkung: Symboliek van de laatste keer dat de ouders hun kinderen voeden. Dit is ook het eerste gerecht dat door de dochter wordt bereid in haar nieuwe huis. De schotel bestaat uit (kurkuma) plakkerige rijst met gele gekruide kip er boven op.
Patarik-Tarik Bakakak: Het bruidspaar krijgt een gekruide kip. Bij het horen van het woord 'go' van de ceremoniemeester begint het paar de kip uit elkaar te trekken.Degene die het grootste stuk heeft zal het grotere aandeel van het familie fortuin verkrijgen. Deze ceremonie dient ook om het paar aan te moedigen om samen hard te blijven werken aan hun geluk.
Misschien voeren de 28 Nederlandse gasten een westerse versie van de Umbul-Umbul uit:

Intra-actie op de weddingparty?
Zouden de broers van de bruidegom nog een act doen?
Zeventien jaar geleden waren de galmende paters nog cool met hun klokkenspel. Maar de wadjangs die ze daar hebben zullen wel te groot en te zwaar zijn. Toch was toen al het idee ontstaan bij 2 broers en nu dan eindelijk uitgewerkt. Nu nog naar de sportschool voor de “sixpacks”.

Ook die neef uit het diepe Zuiden had zich iets bedacht met zijn zoon. Alleen is eerst genoemde blijkbaar nog in de jaren 50 blijven hangen bij George de Fretes met de Royal Hawaiian Minstrels, die de Ambonese krontjongmuziek populair in Nederland maakte.

Groetjes van Paatje Papaya

dinsdag 8 juni 2010

Welkom in Medan/ Selamat Datang di Medan

Als het goed is staat in de aankomsthal het bruidspaar klaar om hun gasten te verwelkomen.
De grote groep die op de 16e juni aankomst (gemakshalve de "groep Paatje Papaya" genaamd) zal worden ondergebracht in:
Hotel Pardede International

Een drie sterren hotel met 135 kamers met airconditioning, satelliet kleurentelevisie, 24-uurs roomservice en restaurant met Javaans en Sundanees Eten. Verder Le Cartier, Discotheek/Karaoke bar en een Zwembad, Beauty Salon, Drug Store, Massage, Taxi Service, Barbeque.
Gelegen aan de Jalan Ir. H. Juanda. 14, slechts 3 km van het vliegveld waar we zojuist zijn geland en in het centrum van Medan stad. In de directe omgeving zijn diverse winkels, restauarant en entertainment locaties. Vanuit dit hotel kun je gemakkelijk naar de diverse belangrijke plekken in de stad.
Medan-stad is vanuit de historie ontwikkeld uit en bekend als centrum van de verschillende land-en mijnbouw. Men komt nog steeds de hoofdkantoren van de diverse plantages en ondernemingen in o.a. koffie, cacao, palmolie en rubber tegen.
Medan
Medan betekent Battlefield, een oorlogsslagveld, dat zich hier heeft voorgedaan in de 15e eeuw tussen Aceh en het naburige koninkrijk Deli. Het is nu de hoofdstad van de provincie Noord-Sumatra, een handelsstad, de derde grootste stad van Indonesië (na Jakarta en Surabaya).
Bezienswaardigheden
1. Istana Maimoon: Het paleis van de sultans , ontworpen door een Italiaans architect (1888). Het paleis herinnert aan het Deli Koninkrijk die tot op heden nog steeds wordt bewoond door de afstammeling van de koning. Dit gebouw wordt beschouwd als de meest mooiste architectuur in de stad samen met Mesjid Raya.
2. De Mesjid Raya : ofwel de"Grote Moskee”  De moskee ligt op slechts 200 meter van Maimoon paleis. Mesjid Raya met zijn zwarte koepel is een prachtige architectuur met duidelijke invloed van de westerse stijl. De sultan van Deli is de commissaris van deze moskee. Ook deze Grote Moskee dateert uit 1888

3. Crocodile Farm: waar meer dan 1000 krokodillen in vijvers worden gekweekt De krokodillen-farm ligt aan de noordelijke kant van de stad. De boerderij is een familiebedrijf en eigendom van de lokale bevolking en dagelijks geopend voor bezoekers en wordt tijdens de weekends/feestdagen erg druk bezocht door lokale en buitenlandse bezoekers.

4. Traditionele Markten: Net als de meeste steden in Indonesië heeft Medan ook de traditionele markt. Gelegen in het centrum van de stad. De meeste goederen hebben dan ook allemaal te maken de traditionele levenswijze van de bevolking; zoals keukentjes gereedschappen, materialen dagelijkse koken, kleding, enz. Hier zijn produkten gevonden met een sterk etnisch karakter en die je niet zult terugvinden op de moderne markt.
5.  Winkelen: Medan biedt een complete verzameling van lokale en geïmporteerde producten en zelfs in licentie gegeven merken voor de lokale productie.
Bijvoorbeeld langs de Jalan Achmat Yani. De prijzen zijn laag, Je vindt hier diverse antiek geweven producten, Nederlandse pottenbakken, houtsnijwerk, muziekinstrumenten, kleding, schoenen, sieraden, elektrische huishoudtoestellen, cosmetica en zoveel anders.
6. Uit eten in de stad: Niet alleen omdat Medan een verzamelplek is van internationale toeristen en zakelijke reizen, maar de verscheidenheid aan gerechten en smaken vindt haar oorsprong vooral in de historie van de stad. Het wordt sterk beïnvloed door de inwoners van de stad, uit het Maleis traditie, typische West-Sumatra keukens bekend als Padang en/of Minang voedsel. Maar ook Chinees Japanse en Europese keukens kan je hier vinden. Enkele plaatsen voor een goede maaltijd zijn bevoorbeeld Taman Sri Deli (overkant van Mesjid Raya), Tip Top restaurant aan de Jalan Achmat Yani(populair bij buitenlanders). De meest authentieke gerechten Sumatra, zoals Minang voedsel vindt je in Restaurant Agung, Jalan Pemuda en Rumah Makan Familie op Jalan Sisingamangaraja.
Veel informatie is ook te halen op de website van de stad Medan  en de te downloaden stadsgids.


 AANVULLENDE INFORMATIE:
Invoer richtlijnen:
Douane staat bij binnenkomst een maximum toe van een liter alcoholhoudende drank, 200 sigaretten, 50 sigaren of 100 gram tabak en een aannemelijke hoeveelheid aan parfum per volwassene.
Camera's, videocamera's, draagbare radio's, cassetterecorders, verrekijkers en voor sportartikelen, zijn toegelaten, op voorwaarde dat ze weer worden teruggenomen bij vertrek, en moet daarom worden aangegeven als gebruiksartikel.
Verboden zaken zijn wapens, verdovende middelen, drugs, pornografie, zenders/ontvangers en draadloze telefoons. Vooraf opgenomen films, videobanden, tapes en laserschijven worden gecontroleerd.
Gezondheid op reis
Algemeen: Inentingen indonesië
In het bijzonder: Malaria 
Faciliteiten in het vliegtuig: Seatplan,Games&films

SeeYou
Paatje Papaya

woensdag 2 juni 2010

Vertrek Medangangers II


Naast de geweldige aanbieding (ca 32% lagere tarieven) en het 30 jarig bestaan in Nederland heeft Malaysia Airlines nog zoveel meer te bieden dan bijv onze eigen nationale luchtvaartmaatschappij.
Wat dacht je van de meeste beenruimte van 86 cm(tegen 71 bij Air Asia en 79 cm bij de KLM) of een personal TV (in de rugleuning van de passagier voor u) met keuze uit 10-tallen (aller nieuwste) films en nog grotere keus in muziek-CD-s + clips. Bij de KLM moeten ze het nog stellen met enkele beeldschermen voor de gehele ruimte waar je klassikaal 2 of 3 films kunt bekijken en centrale radiostations/banden kunt beluisteren.
Maar nog belangrijker is de service van drank en spijs. Bij de KLM was het 4 jaargeleden aller belabberds. Kijk naar het volgend filmpje wat bij Aziatische maatschappijen wel mogelijk is.

Zo komen we die 12 uur reistijd zeker goed door, toch.
Om 06:00 uur plaatselijke tijd (6 uur later dan in Ned.) komen we eindelijk aan op Kuala Lumpur International Airport ofwel KLIA.
Hoewel we gelukkig maar 2:45 uur overstap- en wachttijd hebben zijn er prachtige faciliteiten op dit vliegveld, zoals Airlines Lounges, geldautomaten en overal draadloos internet (WiFi)

Bekijk de digitale plattegrond:KLIA-map 
Volgens ons vluchtschema vertrekken we om 08:50 uur met vlucht MH860 in een Boeing 737-400.
We reizen terug in de tijd en komen na 208 miles op dezelfde tijd 08:50 (5 uur later dan in Ned.) in Medan aan.

Eindbestemming:
Medan Polonia International Airport (MES ligt op 15-30 minuten van het centrum. Toch zal de luchthaven binnenkort worden verplaatst naar Kuala Namu dat is ongeveer 2 uur rijden vanaf het centrum van Medan wanneer het klaar is (juli 2011??). De foto hieronder toont de kaart de huidige indeling van de terminals.
Internationale vluchten verzorgd door: Silk Air, ValuAir, Air Asia, Malaysia Airlines en  Lion Air.
Binnenlandse vluchten door: Garuda Indonesia, Lion Air, Air Asia, Batavia Air, Linus Air, Jatayu Airlines, Sriwijaya Air, Riau Airlines, Mandala Airlines, Merpati, Kartika Airlines.
Vaccinaties, enz.
Je moet bijgewerkte standaard vaccins hebben, waaronder Tuberculose (TB), tyfus en hepatitis A + B. Medische professionals bevelen vaak tbc en malaria aan, maar zal normaal gesproken niet nodig zijn in dit gebied van Sumatra. Doch door diverse GGD’s of aanverwante organisaties wordt het innemen van malariapillen aanbevolen voor ons verblijf bij het Tobameer. Als je het niet zeker weet raadpleeg de dichtstbijzijnde GGD, afd. Reizigerszorg of GezondopReis,en vraag na welk merk/soort pillen het meest geschikt zijn. Sommige malariapillen hebben zeer vervelende tot ernstige bijwerkingen.
Je vaccinaties zullen bij aankomst niet worden gecontroleerd, maar het is voor je eigen veiligheid. Zij kunnen wel controleren of je koorts hebt als gevolg van een bepaalde griep-epidemie (varkens-vogels- of Mexico-). Indien dit wordt geconstateerd kun je bij aankomst in quarantaine geplaatst worden.
Visa bij aankomst
Sinds 2007 kunnen bezoekers/toeristen uit 62 landen, w.o. Nederland, bij aankomst op bepaalde luchthavens/Seaports in Indonesië (w.o. Polonia-Medan, Soekarno-Hatta in Jakarta enNgurah Rai in Bali) zich ter plekke een Visum aanschaffen.
Een Visum-aanvraagformulier wordt je al in het vliegtuig aangereikt. Vul het formulier zorgvuldig en volledig in. Visum bij aankomst wordt afgegeven voor een maximale periode van 30 dagen en kan niet worden verlengd.
De kosten voor een visum bij aankomst is USD 25 voor een verblijf tot 30 (dertig) dagen of
USD 10 voor maximaal 7 (zeven) dagen. Je kunt alleen contant betalen en het is aan te bevelen dit gepast te betalen. (toevallig hebben ze nooit wisselgeld!) En bedenk ook dat je een voor een langs het loket moet. Dus je kunt in het algemeen niet tegelijkertijd betalen voor je vrouw/kinderen.
Douane:
Net voor aankomst in Indonesie moet je een kaartje met persoonsgegevens en je verblijfplaats (adres van Frank en Erna) invullen, waarvan een gedeelte bij de douane in beslag wordt genomen. Bewaar het overige gedeelte goed, deze moet je bij het verlaten van Indonesie afgeven bij de douane. Indien je dit kwijt raakt is het doorgaans moeilijk maar wel mogelijk om bij vertrek op de luchthaven een ander in te vullen.
Daarna is het Selamat Datang di Medan en wordt je op zijn Sumatraans met Horas verwelkomt.