dinsdag 13 april 2010

Indonesische bruidskleding

Het komt niet vaak voor dat wij, als buitenlanders in Indonesië, de kans krijgen om bij een Indonesische bruiloft aanwezig zijn. Fascinerende huwelijksceremonies en feesten geven een unieke gelegenheid om inzicht te krijgen in de traditionele Indonesische cultuur en sociale mores.
Bruilofttradities (adat) in Indonesie weerspiegelen de grote verscheidenheid aan etnische groepen daar. Elke etnische groep kent verschillende bruidskleding en huwelijksceremonies en gewoonten. En binnen die etnische groepen, heb je weer verschillende religieuze achtergronden met de bijbehorende tradities en ceremonies.
Geschat wordt dat er meer dan 300 cultuur en talen in Indonesië zijn. Trouwen in Indonesie wordt beïnvloed door de cultuur van de betrokken gezinnen. Ja, bruiloft in Indonesië is niet alleen een band tussen twee mensen, maar het is ook een band tussen twee families.
Bij het bekijken van diverse YouTube-filmpjes(zie bijv. http://www.youtube.com/watch?v=R24bg5Eedjw) was ik onder de indruk van de grote diversiteit en pracht. Ook wat verder gegoogled bij een beroemde "perias pengantin", een professioneel persoon die de aankleding, de make-up en de traditionele huwelijksceremonie regelt.
Dus ik was wel benieuwd hoe het bij het huwelijk van Frank & Erna zou gaan en welke rol wij als gasten daarin misschien wel hebben. Voor de hand liggend was wel iets Sumatraans? Maar dan de vraag; volgens welke traditie. Die van de Bataks
     
of die van de Minankabau (west sumatra)
of van welke stam dan ook.
Maar Frank liet mij al weten dat Erna zou kiezen voor Javaans traditioneel,want ze komt oorspronkelijk van Cimai (ten zuiden Bandung). Maar daar zit je ongeveer op het scheidingsgebied van de Soendanese en Midden Javaanse tradities (adat)
De Soendanese (west Java w.o. Bogor)kleding kent meer lichtere tinten van bruin gecombineerd met andere pastel kleuren:

De midden-javaanse kleding is voornamelijk gecombineerd met donkere (blauwe) kleuren. Zeker in de buurt van Yokjakarta. De foto die ik van Frank kreeg tonen aan dat we het in de richting van Midden-Java moeten zoeken.
 
Ook van de ‘Nederlandse’ gasten wordt verwacht dat zij zich kleden zoals op de middelste foto. De dames in sarong met een kebaya en de heren in sarong met beskap (smoking-jasje)
Voor meer indrukken en foto’s heb ik onderstaand filmpje gemaakt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten