woensdag 21 april 2010

Ga met me mee naar Bali


Aansluitend op de bruiloft en het, door het bruidspaar aangeboden verblijf bij het Tobameer gaan een 20-tal personen hun vakantie voortzetten op Bali. Het eiland der Goden.
Ondersteuning en advies krijg ik van mijn nichtje Anne Wuijts, de dochter van mijn oudere zus Ria (zie ook reactie bij het bericht van januari). Ze woont en werkt al zo’n vier jaar op Bali. En 3½ jaar geleden heb ik tijdens mijn vakantie al gebruik mogen maken van haar diensten en gastvrijheid. Wil je meer over haar weten bekijk dan haar blogsite: http://annebali.blogspot.com/
Uiteraard is iedereen vrij in zijn keuze hoe je het verblijf op Bali wil indelen. Maar om de meest belangrijke dingen tijdig geregeld te krijgen volgen hier enkele voorstellen.
1. Binnenlandse vlucht op 26 juni van Medan naar Denpasar.

Vanuit Medan vertrekken we met vlucht QZ7493 om 12:20 uur en maken een tussenlanding in Jakarta om 14:40 uur. Daar zullen we voor het tweede gedeelte vlucht QZ7518 nemen, die om 20:05 uur vertrekt en in Denpasar (Bali) landt om 22:50 uur.
De vluchten zullen door Frank/Erna worden geboekt rekeninghoudend met het juiste hoeveelheid bagage(bij voorkeur max. 20 kg) en de E-tickets uitgeprint.
2. Transport van vliegveld, Ngura Rai Denpasar naar je verblijfplaats.

Deel van de landingsbaan in zee 
Als je het vliegveld uiteindelijk rond het middernachtelijk uur wilt verlaten dan ben je blij dat er iemand klaar staat om je meteen mee te nemen naar een sfeervolle plek.
Normaal gesproken dien je uitsluitend via één centraal punt een taxi aan te vragen. De prijzen (ca. 8 à 10 Euro) zijn, al vastgesteld. Je kunt niet ‘tawarren’.
Wellicht is het verstandig om via onze reisadviseuse Anne een busje te huren om ons naar de plaats van bestemming te brengen.
3. Verblijfsmogelijkheden op Bali van 26 juni tot 3 juli.
Oh, er zijn letterlijk DUIZENDEN hotels en kos-kosan. Maar het hangt natuurlijk af van wat je wilt. Warm water? Zwembad? Mooie tuin? Aircon? Dicht bij het strand?
Mijn persoonlijke favouriet is (in 2006 geweest):
A. "Puri Kelapa" Garden Cottages in Sanur.
Puri Kelapa, een vriendelijk klein hotel met een intieme sfeer ligt aan een rustig laantje vlak bij het schitterende strand van Sanur aan de Oostkust van het eiland en ontleent haar naam aan de talloze majestueuze klapperbomen in de tuin. Een mooi zwembad (met bar) ligt als een kleine oase midden in het park, omringd door roze en oranje bougainvilles en mangobomen.
Langs slingerende paadjes in een sprookjesachtige tuin liggen de cottages (vrijstaand)
met prachtig gebeeldhouwde en goud gedecoreerde deuren. Aan de rand van het park vindt je de overige accommodaties, begane grond en eerste verdieping. De kamers zijn sfeervol, licht en gerieflijk ingericht. Alle zit/slaapkamers zijn voorzien van airconditioning, koelkast, thermoskan met koel drinkwater, telefoon, volledig ingerichte badkamer en beschikken over een terras of balkon met zitje.
Vanwege de ligging (niet direct aan zee) is de prijs bijzonder gunstig, terwijl toch het strand op loopafstand is. Kortom: een klein paradijs voor een uiterst vriendelijke prijs. Winkels, bars, restaurants, golfcourse en zelfs Mc.Donalds en KFC in de buurt.  Je kunt er op veel plaatsen aan het strand eten, bijna met je voeten in het water en met fakkels rondom genieten van de afkoeling aan zee. Een unieke sfeer die je bijna nergens ter wereld op die manier vindt.
Prijs per cottage(2 pers) via Anne: 300.000 IDR (€ 24,-) p/nacht incl. ontbijt.
Uit eigen ervaring is dit een echte aanrader. Voor meer indrukken zie mijn bijgaand videootje.
B. Dhyana Pura Beach Resort in Seminyak $80 - $95 p/kamer/dag
Groots van opzet en meer bestemd voor grote groepen. (Schone Streven)
Voor meer informatie zie: http://www.dhyanapura-beach-resort.com/
C. LITTLE POND, in Sanur
Leuk, goodkoop maar simpel plekje 90.000 IDR p/n

D. Kedin's inn, gelegen aan de Popies lane 1, Kuta Bay
Prijs tussen de 70 en 90.000 IDR zie http://dronqiestz.wordpress.com/2009/03/05/kedin-inn/
Voor de iets hippere mensen, die gaan natuurlijk niet naar Kuta, maar Seminyak!
Nog een aantal goede websites:
http://www.asiarooms.com/indonesia/bali.html?sort=price&order=asc&searchType=location
http://www.agoda.co.uk/pages/agoda/default/DestinationSearchResult.aspx
Nogmaals duizenden mogelijkheden van budget tot extreem duur en luxe.
E. Andere activiteiten:
Voor de ondernemende reizigers onder ons, die niet op een plek aan of op het strand willen blijven, kan een alternatief of aanvullend programma samengesteld worden. Bijv. 2 dagen rond Ubud voor de apendans, apenbos en/of wildwatervaren. Of duiken/snorkelen in Mejangan of Amed. Daarover later meer, maar houd er wel rekening mee met de reservering van de aantal dagen in je hoofdverblijf. Overigens alle plekken zijn ook in één dag te bereizen. Maar een 2-daagse in Ubud is best aan te bevelen. Ook daar hebben we onze (goedkope) adressen.
VRIENDELIJK VERZOEK.
Laat me zo spoedig mogelijk weten op welke onderdelen ik jullie daarin behulpzaam kan zijn en of er meer wensen zijn die we vooraf kunnen/moeten regelen. U vraagt wij draaien.

Paatje Papaya

dinsdag 13 april 2010

Indonesische bruidskleding

Het komt niet vaak voor dat wij, als buitenlanders in Indonesië, de kans krijgen om bij een Indonesische bruiloft aanwezig zijn. Fascinerende huwelijksceremonies en feesten geven een unieke gelegenheid om inzicht te krijgen in de traditionele Indonesische cultuur en sociale mores.
Bruilofttradities (adat) in Indonesie weerspiegelen de grote verscheidenheid aan etnische groepen daar. Elke etnische groep kent verschillende bruidskleding en huwelijksceremonies en gewoonten. En binnen die etnische groepen, heb je weer verschillende religieuze achtergronden met de bijbehorende tradities en ceremonies.
Geschat wordt dat er meer dan 300 cultuur en talen in Indonesië zijn. Trouwen in Indonesie wordt beïnvloed door de cultuur van de betrokken gezinnen. Ja, bruiloft in Indonesië is niet alleen een band tussen twee mensen, maar het is ook een band tussen twee families.
Bij het bekijken van diverse YouTube-filmpjes(zie bijv. http://www.youtube.com/watch?v=R24bg5Eedjw) was ik onder de indruk van de grote diversiteit en pracht. Ook wat verder gegoogled bij een beroemde "perias pengantin", een professioneel persoon die de aankleding, de make-up en de traditionele huwelijksceremonie regelt.
Dus ik was wel benieuwd hoe het bij het huwelijk van Frank & Erna zou gaan en welke rol wij als gasten daarin misschien wel hebben. Voor de hand liggend was wel iets Sumatraans? Maar dan de vraag; volgens welke traditie. Die van de Bataks
     
of die van de Minankabau (west sumatra)
of van welke stam dan ook.
Maar Frank liet mij al weten dat Erna zou kiezen voor Javaans traditioneel,want ze komt oorspronkelijk van Cimai (ten zuiden Bandung). Maar daar zit je ongeveer op het scheidingsgebied van de Soendanese en Midden Javaanse tradities (adat)
De Soendanese (west Java w.o. Bogor)kleding kent meer lichtere tinten van bruin gecombineerd met andere pastel kleuren:

De midden-javaanse kleding is voornamelijk gecombineerd met donkere (blauwe) kleuren. Zeker in de buurt van Yokjakarta. De foto die ik van Frank kreeg tonen aan dat we het in de richting van Midden-Java moeten zoeken.
 
Ook van de ‘Nederlandse’ gasten wordt verwacht dat zij zich kleden zoals op de middelste foto. De dames in sarong met een kebaya en de heren in sarong met beskap (smoking-jasje)
Voor meer indrukken en foto’s heb ik onderstaand filmpje gemaakt.

zondag 11 april 2010

Liefdesnestje gespot

Het is alweer bijna 2 weken geleden dat Frank uit Nederland vertrok naar zijn geliefde.
Is jullie mailbox nu ook zo leeg?
Nieuwsgierig als ik ben wil ik uiteraard ook wel eens zien waar hij is terecht gekomen. Aan de hand van zijn visitekaartje
en een eerder gepubliceerde foto van het kompleks waar Erna woont
heb ik de satelieten van Wikipedia en Google op hun liefdesnest kunnen richten.
Zie hier het resultaat:
Zo te zien een prachtige omheinde (dus bewaakte) ‘bungalowpark’ met vele voorzieningen gelegen in het meest zuidelijk stadsdeel, Medan-Johor. Vlakbij het internationale vliegveld ‘Polonia’.
Op bovenstaande foto genummerde gebouwen

*1) Baiturrahman Moskee

*2) Pintu Massak (hoofdingang)
Linksboven in vakje 2, de hoofdpoort, staat de woning van Erna. Zijn drie huizen ( of drie daken ) die allemaal tot een erf behoren. Achter het huis staat een lege veld , Zo breed is ook haar huis , daar willen ze een volleybalveldje van maken.
En verder:
3) Rumah ‘Willy’, 4) Rumah ‘Radja’, 5) Rumah Mas Arief, 6) Rumahnya Suri, 7) Rumah Deddy Dolok Sinaga, 8) Rumahivan Naufal, 9) Rumah Julpan, 10) Rmh Blok VI, 11) Rumah Dharma, 12) Rumah Om Zul.
Als die laatste tien allemaal restaurantjes (Rumah Makan) zijn dat is dit het ware paradijs.
Ik verheug me er al op om alle restaurantjes daar aan te doen.
Maar is Frank nu ook een ‘Anak Medan’.