maandag 20 september 2010

Aankomst en ontvangst in Medan

Woensdag, 16 juni 2010.
Na 1 uur vliegen komen we aan op het vliegveld Polonia in Medan. We moeten te voet van het vliegtuig naar de aankomsthal, waar we in een wanordelijke omgeving in een ver hoekje één klein hokje ontwaren.
 Daar moeten nagenoeg alle passagiers, een voor een de visumaanvraag met paspoort inleveren. Nadat diverse stempels zijn gezet wordt omgelopen naar een naastgelegen hokje waar je eerst moet betalen alvorens je je paspoort met het daarin geplakte visum terug ontvangt.
Daarna krijg je pas de eigenlijke paspoortcontrole, compleet met een scan van(oog)iris, van vinger-/duimafdruk van rechterhand en/of linkerhand. Naar gelang de willekeur van de beambte wordt een of alle drie lichaamskenmerken gescand.
In de hal staat Frank al klaar met een aantal kruiers. Onze koffers waren al eerder buiten dan wij zelf. Zelfs onze koffers zijn al door Frank verzameld. Na een vluchtige controle op de volledigheid van de bagage, brengt hij ons naar de klaarstaande bus. Eerst bezoeken we, zoals afgesproken, de ‘Money-changer’ waar je bij het omwisselen van 100 Euro meteen ‘miljonair’ bent.
De zojuist aangekomen groep wordt nu in het geheel naar het onderkomen voor de komende week gebracht. Hotel Pardede ligt op slechts enkele kilometers van het vliegveld. We krijgen in deze paar kilometers direct een indruk van de geweldige verkeersdrukte en het bijbehorende lawaai.
Het inchecken was door onze gastheer goed voorbereid en dus snel geregeld. We bezoeken even onze kamers om daarna snel terug te keren naar de binnentuin om onze eerste Bintang te scoren tezamen met Frank en de al enige dagen eerder aangekomen Jan en Rines. Pas daarna hebben we wat gerust, gedouched, omgekleed en de omgeving wat verkend. Een gevaarlijke onderneming gezien het niets ontziende verkeer. Trottoirs en oversteekplaatsen zijn blijkbaar niet in de infrastructuur opgenomen.
Rond 18:00 uur werden we met de bus door Frank en Erna opgehaald. Voor de meesten tevens de eerste keer dat ze Erna persoonlijk ontmoeten. Tezamen met de Nederlandse gasten die reeds eerder in Medan waren aangekomen en in het huis van Erna en Frank verbleven gaan we gezamenlijk eten bij "Koki Sunda" een typisch Sundanees Restaurant. Uit de vele mogelijkheden was het moeilijk keus te maken. De kennismaking met Erna was dan voornamelijk het uitleggen wat het best te combineren met je tafelgenoten.
Ik had het geluk dat ik naast Nono en Ton zat, die een prachtige samenstelling van diverse schotels voorstelden.
In een woord; VERRUKKELIJK! Het “selamat makan” heeft nog nooit zo mooi geklonken.
Na het eten zijn we met z’n allen naar het huis van Erna gegaan. Onderweg in de bus werd enkele mededelingen van huishoudelijke aard alsmede het programma met een strak tijdschema door Frank doorgenomen. Onder genot van menig biertje en de geurende (sommigen gebruiken daar een ander woord voor) Durian, hebben we de meegebrachte geschenkjes voor het bruidspaar overhandigd en de traditionele trouwkleding gepast.
Voor de heren, een sarong met aan de bovenzijde een band (stagèn/ ikat pingang)
waarin de kris wordt gedragen, een jasje (beskap) en een hoofdbeekking (blankon). 
Voor de dames zijn dat voornamelijk de sarong en een kebaya (blouse). Het was lachen, gieren en brullen. Het is rijkelijk laat voordat we met de bus terugkeren naar het hotel. Het programma voor de volgende dag is met een uur opgeschoven.

vrijdag 17 september 2010

Vertrek naar Medan

Reisverslag Paatje Papaya, deel 1
Dinsdag, 15 juni 2010
Vertrek om 5:55 uur met de trein vanuit Geleen. Kort van te voren heeft Iron zich bij ons gevoegd na een slapeloze nacht elders. Overstappen in Sittard en Eindhoven, waar we Dav(E)ric en Petra oppikken. Daarna in één ruk naar Schiphol, waar we om 08:45 zonder enig oponthoud aan komen.
Bij de incheckbalie treffen we John, Janet, Cos en Monique al aan. Ondanks dat wij vanaf de eigen PC al 2 dagen van te voren on-line hadden ingecheckt (inclusief de omzetting van een enkele zitplaats) moest de hele exercitie helemaal opnieuw omdat blijkbaar het tweede gedeelde van de vlucht (Kuala Lumpur – Medan) niet meegenomen was op de uiteindelijke vliegtickets. In de vertrekhal komen we verder alle andere medereizigers/bruiloftsgasten tegen.
Nog snel wat US-dollars gewisseld om de visum bij aankomst in Indonesië contant te betalen. Na een nogal overmatig aandoende veiligheidscontrole bij de Gate kunnen we eindelijk het vliegtuig instappen om rond 12:15 uur het luchtruim kiezen.De verzorging van Malaysian Airlines tijdens de vlucht is uitstekend.
Naast de voortreffelijke maaltijden kun je jezelf vermaken via je persoonlijke beeldscherm met een grote hoeveelheid aan films, muziek, TV- en radiozenders. Verder heb je een 70-tal games ter beschikking. Je vergat bijna te slapen.
Ongeveer 12 uur later (in Nederland middernacht maar plaatselijk tijd 06:00 uur) komen we in Kuala Lumpur aan. Door het vroege uur is er maar weinig te doen op het nieuwe en zeer modern uitziende vliegveld. Vele winkels en restaurantjes (behalve Starbuck en Burgerking) zijn nog dicht. Een te bezoeken miniatuur-jungletuin was niet meer dan een tropisch zwembad van Center Parcs.
 Zodat de meesten al zeer vroegtijdig met een shuttle-treintje naar de vertrekhal gaan. Daar is helemaal niets te doen of te verkrijgen en zal dus in ledigheid de bijna 3 uur wachttijd worden doorgebracht. De ligstoelen zijn wel heerlijk om het slaapkort wat in te halen.

Kort voor vertrek worden we nog naar een geheel andere gate gedirigeerd. Dus het is nog haasten om tijdig gecontroleerd (overigens minimaal) te worden en in te stappen.
De een uur durende vlucht naar Medan wordt voornamelijk doorgebracht met het invullen van de visumaanvraag en de douane-aangifteformulieren.

overstap naar een nieuwe Blog

Als de logische opvolger van deze blog “frank-erna.blogspot.com” dat in voorgaande maanden tot 14 juni verhaalde over de voorbereidingen voor het huwelijk van Frank en Erna in Medan heeft Paatje Papaya een nieuwe blog-site gemaakt.
In de nieuw blog wordt een 'aangekleed’ reisverslag gegeven van de reis er naar toe, de bruiloft zelf
en het daarop aansluitend verblijf aan het Toba-meer
met het bruidspaar, de familie van de bruid en de (Nederlandse)bruiloftsgasten alsmede onze daaropvolgende vakantie (met een deel van de gasten) op Bali.
Het was een geweldige reis naar Indonesië met prachtige ervaringen. Het succes van de reis is mede toe te schrijven aan mijn medereisgenoten(… en genoten hebben we zeker).
Ook is een groot gedeelte van het foto- en filmmateriaal dat ik in dit reisverslag heb gebruikt, afkomstig van deze reisgenoten. Bij deze mijn dank voor hun medewerking maar in het bijzonder gaat mijn dank uit naar het bruidspaar, Frank & Erna, wiens uitnodiging toch uiteindelijk de aanleiding was voor de reis en samenstelling van de groep.
Om technische reden wordt nu nog even gebruik gemaakt van deze oude blog.

Het introductiefilmpje ziet er als volgt uit.