vrijdag 8 januari 2010

De stad Medan

Trouw Locatie: Medan, Noord-Sumatra, Indonesië

Medan is de derde grootste stad in Indonesië na Jakarta en Surabaya. Het is ook de grootste stad buiten het eiland Java. De bevolking van Medan stad telt ongeveer 2 miljoen mensen (telling in het jaar 2000).
Medan is bekend voor zijn multi-culturele samenleving die leeft in harmonie, het creëren van een unieke cultuur mengsel. De bevolking is voornamelijk samengesteld uit Batak, Javaans, Chinees, Indiaas, Minang, Atjeh en andere etnische minderheden, zoals Sundanese en Madurezen.

Elke etnische groep draagt bij tot duizenden smakelijke, tongstrelende gerechten gevonden in elke hoek van Medan. Het biedt aan de lokale bevolking en toeristen tientallen voedsel straten en Hawker centra om hun eetlust op elk moment van de dag te stillen. Van de zoete Javaanse keuken, tot heerlijk Bataks gegrild varkensvlees. Van warme hartige Chinese noedelgerechten uit Padang tot pittige Indiase curry. Deze gevarieerde keuken is 24 uur per dag, 7 dagen per week beschikbaar. Het is duidelijk waarom de stad zelf  vrij bekend is om zijn  "voedsel-toerisme", met name onder andere Indonesiërs.

Het is een groot contrast om de oude, Nederlandse stijl groene gebieden , met parken, gazons, en de enorme oude Nederlandse huizen (nu veranderd in overheidsgebouwen of commercieel bedrijf) te zien tegen de honderden en honderden nieuwere, parvenu-achtig winkelgebouwen bij elkaar gebracht in de vele commerciële gebieden en moderne winkelcentra.
Kijk uit voor de motor becaks! Een soort gemotoriseerde riksja dat overal zwarte rook uitspuugt, in het openbaar verkeer in Medan.
Op zich zelf is Medan niet echt een toeristische bestemming, maar het is een handige springplank naar andere plaatsen zoals het 'weekendje weg' Brastagi, het eiland Penang, Maleisië, en natuurlijk de immer populaire, prachtige kratermeer Toba.
 Medan, ligt dicht bij de evenaar, dus ook erg warm en vochtig. Er zijn twee belangrijke seizoenen: nat en droog, maar het is warm in het natte seizoen en het kan nog steeds regenen in het droge seizoen! Regen betekent hoofdzakelijk hevige onweersbuien, met vaak "banjir" (overstromingen). Anderzijds, heeft een tropisch klimaat ook vele charmes, zoals (en niet in het minst) een overvloed aan geweldige fruit.  Mango's, papaya en bananen vormen een belangrijk onderdeel van het dagelijkse eten. Zelf weet ik me te herinneren dat ik op Sumatra de lekkerste ananas heb gegeten. Zo vers gesneden van het veld.
 


woensdag 6 januari 2010

Start van een belangrijk jaar

Wij, Petra & Daveric en Nicky en Ron,
Wensen jullie een gelukkig, gezond Nieuwjaar. En wie weet ..... een jaar met nieuwe dromen, een nieuw jaar met veel voorspoed, vrede, makan makan en .... veel liefde en aandacht voor elkaar. Hopelijk wordt 2010 inderdaad een pracht jaar, waarin Frank en Erna voorgaan in hun liefde.

Voor Erna en haar familie, heb ik de Google Vertaler ingezet om het voor hen ook enigszins leesbaar te maken. Begrijp wel, dat ik zelf nauwelijks tot geen woord Indonesisch ken, laat staan spreek.